Σύβοτα - Θεσπρωτίας

6939620580 Ελ En

Πάργα…η ωραία της Ηπείρου!

2019-05-09
Πάργα…η ωραία της Ηπείρου!

Η πρόσβαση δεν απαιτεί καράβι, αλλά μοιάζει με νησί! Ο λόγος για την αμφιθεατρικά χτισμένη , με έναν πανέμορφο πολύχρωμο διατηρητέο οικισμό να «υποδέχεται» κάθε επισκέπτη.

Ο παραλιακός δρόμος με δεκάδες καφετέριες, μικρά μαγαζάκια και απίστευτη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, τους Παξούς, τους Αντίπαξους με τα καταγάλανα νερά την έχουν καταστήσει «τοπ» προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μπροστά ακριβώς στο λιμάνι βρίσκεται το καταπράσινο Νησάκι της Παναγίας, που οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας με το χαρακτηριστικό καμπαναριό, που βρίσκεται εκεί. Την κορυφή του νησιού στολίζει ένα πανέμορφο Γαλλικό κάστρο, χτισμένο το 1808 από τους Γάλλους κατακτητές. Από το κάστρο έχει διασωθεί ο περίβολος, η πύλη και το φρούριο και πλέον έχουν γίνει ένα με την πλούσια βλάστηση του νησιού.

Η απόσταση Πάργας - Σύβοτα είναι 25χιλ. και μπορεί κάποιος να ανακαλύψει παραλίες για όλα τα γούστα.

Δεν είναι όμως το μόνο κάστρο που διασώζεται στην περιοχή. Πάνω σε ένα λόφο ακρωτήριο, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης στέκεται το Κάστρο της Πάργας, που το 1972 χτίστηκε για τρίτη και τελευταία φορά για να μείνει απόρθητο μέχρι το 1819. Στην τοξωτή πύλη της εισόδου διακρίνονται ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα «ΑΝΤΟΝΙΟ CERVASS 1764», εμβλήματα και επιγραφές της εποχής του Αλή Πασά. Για τους λάτρεις της συγκλονιστικής θέας της πόλης, το κάστρο διαθέτει καφετέρια, ενώ συχνά φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας αλλά και θεατρικές παραστάσεις.

Μόλις 5 χιλιόμετρα βόρεια της όμορφης Πάργας βρίσκεται και το Κάστρο του Αλή Πασά, σ’ ένα ύψωμα ανάμεσα από τα χωριά Ανθούσα και Αγιά. Έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση και κατά την περιήγησή σας θα δείτε τις υπόγειες δεξαμενές, την πυριταποθήκη και τα δωμάτια του Αλή Πασά, με το τζάκι και τα ερμάρια. Η τοποθεσία προσφέρει εξαιρετική θέα στα νησιά του Ιονίου, ενώ η πρόσβαση είναι εφικτή και με το τρενάκι που ξεκινάει από την παραλία της Πάργας.