Σύβοτα - Θεσπρωτίας

6939620580 Ελ En

Παξοί-Αντίπαξοι: σκηνικό σαν παραμύθι

2019-05-09
Παξοί-Αντίπαξοι: σκηνικό σαν παραμύθι

Φτάνοντας στους Παξούς, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι ο Γάιος, η πρωτεύουσα του νησιού, ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο και σχηματίζει ένα εντυπωσιακό φιορδ αλλάζοντας την κλασική εικόνα λιμανιού που έχουμε στο μυαλό μας.

Ο Γάιος, όπως και όλο το νησί, χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια, που συμβάλλουν στο να διατηρείται η αυθεντικότητα του τόπου, παρά την τουριστική ανάπτυξη. Τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης βρίσκονται σε αυτή την περιοχή, με πολλά από αυτά να «περικυκλώνουν» την ενετική πλατεία.

Καθημερινά διοργανώνονται απο τα Σύβοτα ημερήσιες εκδρομές στους Παξούς και Αντίπαξους για να θαυμάσει ο επισκέπτης γραφικά χωριουδάκια με ζωντανό το νησιώτικο χρώμα.

Στον Γάιο θα βρείτε και το κάστρο του Άη Νικόλα, στην ομώνυμη νησίδα, το Μοναστήρι της Παναγίας στο νησάκι, το Μουσείο Παξών όπου φιλοξενείται το ψήφισμα για την προσάρτηση των Επτανήσων στο Ελληνικό κράτος το 1864, ενώ για μακροβούτια σας περιμένουν οι καταγάλανες παραλίες -ή αλλιώς «σπιάντζες» στην τοπική διάλεκτο με τις ιταλικές καταβολές- Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη στους Παξούς, είναι ότι στις περισσότερες παραλίες θα πρέπει να ξεχάσετε την άμμο και να περάσετε από πλήθος μεγάλων πετρών μέχρι να βουτήξετε στα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, τα οποία περιτριγυρίζουν όλο το νησί.

Αντίπαξοι: σε φόντο φωσφορούχου τιρκουάζ
Αν φτάσετε μέχρι τους Παξούς και δεν πάρετε το καραβάκι από το Γάιο για να πάτε στους Αντίπαξους, θα έχετε διαπράξει ένα μεγάλο σφάλμα. Ο λόγος είναι ότι οι δύο παραλίες που βρίσκονται εκεί, η Βρίκα και το Βουτούμι μοιάζουν βγαλμένες από παραμύθι. Το χρώμα τους είναι έντονο τιρκουάζ που συνδυάζεται με τη λευκή άμμο (εδώ το σκηνικό αλλάζει από τις πέτρες των Παξών) και το πράσινο στο φόντο δημιουργεί ένα απίστευτο θέαμα.

Πηγή: clickatlife.gr